Wat houden de verschillende recitatiestijlen (qira’at) in?

✨De Qira’at: verschillende recitatiestijlen✨

Wat veel mensen niet weten is dat de Qur’an is verschillende recitatiestijlen (qiraa’aat) is geopenbaard.

Ja, inderdaad. De Qur’an is op verschillende manieren tot ons gekomen. Hiervan zijn er 10 authentiek; ook wel al-Qira’aat al-‘Ashr genoemd.

Iedere Qiraa’ah heeft weer twee Riwayaat (letterlijk iets dat is overgeleverd, in deze context een recitatiestijl).

Dus voor de snelle tellers: 20 authentieke manieren van de Qur’an reciteren.

Iedere Riwayah heeft een naam. Bijv. de meest bekende en meest gereciteerde manier is de recitatiestijl ‘Hafs ‘an ‘Aasim.

Om het uiteen te zetten:

Hafs = riwayah
‘Aasim = Qiraa’ah

Hafs ‘an ‘Aasim betekent dus: Hafs via ‘Aasim.

Maar wie of wat zijn Hafs en ‘Aasim dan?

Hafs was een bekende Qur’an reciteur en een van de mannen die bekend was met de recitatiestijl die wij lezen. Hij was er zo bekend mee, dat de recitatiestijl naar hem is vernoemd. Hafs heeft deze recitatiestijl van ‘Aasim geleerd, waarnaar ook de Qiraa’ah is genoemd.

Simpel voorbeeld uit onze huidige tijd om dit enigszins te illustreren: in de volksmond noemen wij luiers ook wel ‘pampers’. Maar pampers is eigenlijk een merk. Maar omdat pampers zo bekend zijn en een van de eerste was dat de luiers op de markt zette en haar zo bekend maakte, zijn luiers vernoemd naar pampers. Een ander voorbeeld is maxi-cosi. Dat is een naam van een autostoeltje. Maar wij noemen andere autostoeltjes die niet de merk maxi-cosi hebben, ook maxi-cosi. De riwayat en qiraa’aat zijn natuurlijk een stuk ingewikkelder dan dit, maar om de link met Hafs uit te leggen zijn de voorbeelden genoemd.

Let op: dat betekent NIET dat hij de recitatiestijl heeft uitgevonden. De recitatiestijl bestond al en is door de Profeet صلى الله عليه و سلم via Djibriel ‘alayhi assalam tot ons gekomen.

En Allah heeft met Zijn Wijsheid de Qur’an in verschillende recitatiestijlen geopenbaard. Wanneer je je verdiept in Qiraa’aat zal je de wonderen ervan ontdekken.

 

Previous

One Response to “Wat houden de verschillende recitatiestijlen (qira’at) in?”


  • Assalaamo 3alaikom wa ra7mato Allah,
    Masha Allah tabaaraka arra7maan. Moge Allah swt jullie rijkelijk belonen voor het mooie werk dat jullie doen voor de Ummah.
    Vele zegeningen gewenst voor jullie in alles🤲❤

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *